Fosfat Kaplama

Hammaddesi metal olan hemen her iş kolunda İşlenebilirliği kolaylaştırmak, estetik bir görünüm vermek, yüzey kalitesini arttırmak için birtakım kimyasal yöntemler kullanılır.
Bu yöntemlerin başlıcaları; boyama, elektrolitik kaplama, sıcak daldırma kaplama, son dönemlerde uygulanmaya başlanan alaşımlı kaplamalar ve fosfatlamadır.
Demir, alüminyum, kadmiyum, magnezyum gibi yüzeylere uygulanabilen fosfat kaplama şu amaçlar için kullanılır:

1.Korozyon direncini yükseltmek
2.Uygulanacak boyanın bağlanma kuvvetini arttırmak
3.Presleme ve soğuk şekillendirmeyi kolaylaştırmak
4.Yağların absorbe edilmesini kolaylaştırmak
5.Metale dekoratif bir görünüm vermek

Endüstrinin büyük bir bölümü ve bu arada beyaz eşya ve boya endüstrisi için en önemli amaç hiç kuşkusuz ki korozyon direncini yükseltmek ve boyanın bağlanmasını kuvvetlendirmektir. Bilindiği üzere bütün boya filmleri suya karşı az veya çok geçirgen özellik gösterir. Boyanın çıplak bir yüzeye uygulanmasından sonra zaman içerisinde boya filminden sızarak metale ulaşan nem metal yüzeyinde boya altı korozyona neden olur. Ortamda, özellikle çözünür tuzların varlığında, metal yüzeyinde aktik katodik ve onodik bölgeler oluşur ve boya filminin altında korozyon ilerlemeye devam eder. Fosfat kaplanan yüzeylerde katodik ve anodik bölgeler ortadan kalktığından korozyon önlenmiş olur. Boru, tel çekimi ve soğuk şekillendirme (civata, somun, perçin gibi bağlantı elemanları üretimi) proseslerinde, sac ve demir yüzeylere; çekimi kolaylaştırmak, sürtünmeyi azaltarak hem malzemenin hemde kalıp aparatın deforme olmasını önlemek amacıyla fosfatlama işlemi uygulanır.